duminică, 16 februarie 2014

Mélusine- femininul medieval între matern și demonic

Printre cărțile descoperite anul trecut ,  Hommes et Femmes du Moyen Âge ( Flammarion, 2012) a reușit să se situeze la granița dintre lectura științifică și cea de plăcere.  Minunata colecție de portrete medievale,  elaborată de un colectiv de medieviști coordonat de Jacques Le Goff , poate fi considerată și un album de artă, fiecare personaj beneficiind  nu doar de o prezentare erudită, ci și de o iconografie bogată. Schițând portretele  lui  Carol cel Mare, Aliénor de Aquitania,  Frederic II  sau Abélard și Héloïse, pentru a-i cita doar pe câțiva dintre bărbații și femeile care au însuflețit evul mediu, autorii încearcă să  facă accesibilă o epocă istorică.  Cu ajutorul  unor personaje ultra studiate de specialiști, dar puțin cunoscute publicului larg, istoria nu mai pare o nesfârșită înșiruire de dat plicticoase, iar evul mediu iese din cliseele nesfârșite, regăsindu-și culoarea și farmecul.

Ultimul capitol este dedicat personajelor imaginare,  demonstrând importanța covârșitoare a fantasticului în mentalul medieval. Într-o lume dominată de sacru și miraculos, eroii imaginari veneau, de cele mai multe ori, dintr-un fond precreștin, reușind să aibă, în anumite cazuri, o imagine ambivalentă.
Dintre nenumăratele portrete feminine, m-am gândit să vă evoc  legenda  zânei Mélusine,   întruchipare deopotrivă  a spiritului malefic și a celui benefic.  Povestea ei pare să condenseze toate spaimele și speranțele societății medievale legate de universul feminim. 
Dar care este povestea? Un senior întâlnește, într-o pădure, o tânără fermecătoare înveșmântată în haine bogate, cei doi se îndrăgostesc și, în scurt timp, se căsătoresc. Dar cum nici măcar relațiile mitice nu sunt scutite de probleme, fericirea celor doi este  amenințată de refuzul tinerei  de a participa la ceremoniile religioase și de interdicția  adresată soțului  de a o vedea în timp ce face baie. Curiozitatea umană învinge, iar descoperirea este pe măsura spaimelor bărbaților din epocă- frumoasa  are un corp de dragon. Stropită cu apă sfințită, scoate un urlet înspăimântător și dispare. Într-o altă variantă a legendei, Mélusine  se transformă într-un șarpe și dispare în apa din baie. Uneori,  doicile îi mai simțeau  prezența atunci când se strecura noaptea, pe furiș, să își hrănească copiii. Mélusine  întruchipează spaimele  epocii legate de feminin.  Rece,  alunecoasă și înșelătoare, femeia  aducea  nesiguranța în societatea masculină medievală.  Dar tot Melusine este cea care îi oferă soțului, la începutul mariajului, putere, bogăție și moștenitori, acestă ambivalență rezumând, în fond, concepțiile epocii despre feminin. Zână a fecundității și Evă păcătoasă, Mélusine  este integrată în istoria unor mari familii din Occidentul medieval, păstrând în numeroase reprezentări din epocă însușirile materne și tristețea trădării.     
Despre legenda Melusinei vezi și Jacques Le Goff, Eroi și minuni ale evului mediu, ed. Cartier,Chișinău, 2010, pp. 149-159.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu