luni, 22 iunie 2015

Parfumul doamnelor de odinioară- L'Interdit (Givenchy, 1957)

          Lumea  modei și a parfumurilor își are întâlnirile sale mitice, momente privilegiate, atunci când un personaj cu o anumită aură de eleganță coboară din Olimpul celebrităților și ne face martori  la nașterea unei legende.  O astfel de întâlnire s-a produs și în 1953, atunci când delicata și sofisticata Audrey Hepburn a început colaborarea cu Hubert de Givenchy
De la costume pentru filme cultissime- Sabrina (1954), Love in the Afternoon (1957), Breakfast at Tiffany's (1961)- la ținute cotidiene, actrița a știut să dea un farmec unic creațiilor propuse de casa pariziană și să marcheze căutările moderne legate de stil și rafinament. 

     Colaborarea și prietenia dintre divă și creator aveau să culmineze în 1957, când casa  i-a dedicat un omagiu olfactiv.  L'Interdit este aroma florală prin excelență, creatie a laboratoarelor Roure. Notele de vârf sunt dominate de aldehide și bergamotă,  cele de mijloc de iris, violete, narcise, iasomie, lăcrimioare,  iar notele de bază de ambră și rășini. Pudrat și aromat, grație  cuișoarelor, piperului și rășinilor puternic mirositoare, L'Interdit este parfumul femeii sofisticate, care își trăiește cu șarm și eleganță viața. Parfumul a fost asociat imaginii actriței din pelicula Funny Face (1957), farmecului și poftei ei de viață. Transformarea eroinei dintr-o fermecătoare vânzătoare de cărți într-un model sofisticat, spune pe undeva și povestea unui parfum agreat de o vedetă și dorit de nenumărate femei de-a lungul timpului. Dar mireasma casei Givenchy a mai marcat o premieră, în 1964, atunci când a fost creditat pe genericul filmului Paris When It Sizzles. Până atunci diverși creatori de modă beneficiseră de sacrarea cinematografică, iar diverse celebrități  utilizaseră în filme parfumurile preferate, dar niciodată el nu fusese amintit pe generic.


          În 2007, pentru a marca 50 de ani de la lansarea liniei de parfumuri, casa a reeditat  o parte dintre parfumurile sale emblematice- Les Parfums Mythìques , iar L'Interdit s-a aflat la loc de cinste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu