joi, 4 august 2016

O istorie a modei europene - o bibliografie ( I )

Recent, două ateliere dedicate istoriei modei europene m-au determinat  să îmi fac ordine printre cărți și, mai ales, să alcătuiesc un succint plan de lectură.  De când mă știu am visat și am cumpărat albume dedicate fenomenului, multe dintre ele absolut minunate, operele unor fotografi venerați in efemera lume a modei. Totuși, care sunt lecturile care ne fac să înțelegem istoria modei, resorturile care stau la baza unor tendințe, a unor revoluții vestimentare sau sociale?  Așadar o selecție personală, gândită nu doar pentru cei care au participat la ateliere, dar și pentru cititorii curioși care își doresc o lectură erudită și amuzantă.

François Boucher, Histoire du costume en Occident des origines à nos jours, Flammarion, 2008 . O reeditare și aducere la zi a unei cărți care a făcut epocă. De citit dacă sunteți pasionați de fenomen, vreți să aflați detalii incredibile nu doar despre haine, ci și despre diverse accesorii (pantofi, pălării, piese de armură, gulere de dantelă, poșete, etc). Cu nenumărate reproduceri (tablouri, statui, manuscrise, fonduri fotografice rare), tratează minuțios moda europeană până la mijlocul secolului XX. Eu zic să treceți, din septembrie, pe la Institutul Francez din București și să aruncați o privire pe acest album excepțional. Pentru cititorii francofoni -  raftul de modă din biblioteca institutului merită studiat.

Moda. Istoria completă,editor general Marine Frogg, cuvânt înainte Valerie Steel, Editura Rao, 2015. O mică enciclopedie, excelent ilustrată, tratează fenomenul la modul global, începând cu Antichitatea și terminând cu moda on-line din secolul XXI. Un avantaj- capitolele dedicate  modei din afara Europei, cititorul poate face o comparație între diverse epoci, influențe și culturi vestimentare. Marea problemă a ediției în limba română – traducerea aproximativă, unele greșeli sunt de-a dreptul "savuroase" la prima lectură.
Mairi MacKenzie, ...isme. Să înțelegem moda, traducere din limba engleză de Olivia Carmen Bîrsășteanu, Editura Rao, 2010. O istorie a modei care pornește de la marile epoci istorice (neoclasicism, romantism, epoca victoriană, etc). Ușor de utilizat, oferă cititorului o imagine succintă asupra gusturilor unei epoci. S-ar putea să  vi se pară  schematică la prima vedere, dar reușește  să prezinte un curent în câteva fraze și să ne orienteze spre diverse colecții sau designeri.
Noël Palomo-Lovinski, The World's Most Influential Fashion Designers, 2010. Marii designeri și epoca lor într-o prezentare concisă și utilă cititorului, cu detalii cronologice și vizuale bine gândite.
Catherine Örmen, Comment regarder la mode, histoire de la silhouette, Hazan, 2009. Moda, normativă și imperativă, a modelat siluetele și încă o face.  Autoarea ne propune o altfel de istorie, pornind de la transformările și adaptările trupului la diverse concepții morale, estetice, religioase. Cartea are o ilustrație bogată, bine structurată, la mijlocul drumului dintre un album de artă și un studiu dedicat modei. Utilă și celor  interesați de crinolinele și costumele victoriene, dar și  amatorilor de reviste glossy.
Dacă curiozitatea nu vă dă pace și vreți să aflați totul despre corsete, mâneci bufante, sutiene cu pernițe și jupe cu volane, încercați să dați de minunatul album realizat, în 2013, de Muzeul de Arte Decorative de la Paris – La Mécanique des Dessous. Une histoire indiscrète de la silhouette, sous la direction de Denis Bruna, Paris: Les Arts Decoratifs, 2013. Editat în contextul unei expoziții eveniment, albumul ne oferă o călătorie indiscretă în lumea lenjeriei masculine și feminine, încercând să ne lămurească de ce există doar un corp social și mai puțin unul natural. De citit sau recitit, în acest context, monografia lui Georges Vigarello, O istorie a frumuseții.Corpul și arta înfrumusețării din Renaștere până în zilele noastre, traducere din limba franceză  de Luana Stoica,  Cartier, 2006.
Cum moda îi privește în egală măsură și pe domni, merită răsfoit, măcar pentru inspirație,albumul realizat de Farid Chenoune, Des Modes et des hommes. Deux siècles d'élégance masculine, Flammarion, 1993.
În cazul în care doriți să descoperiți personalitatea unor designeri, cu diverse picanterii, dar și informații concrete legate de colecțiile, sursele de inspirație și universul lor cotidian, sunt de neratat cele 24 portrete dedicate de Bertrand Meyer-Stabley creatorilor și creatoarelor care au schimbat istoria. Cu un stil plăcut și ușor ironic, autorul ne permite să intrăm în universul unor monștrii sacrii (Chanel, Dior, Vionnet, Galliano, etc) prin intermediul a două volume frumos editate în limba română.
O biografie mitică și ultra discutată, nu doar de amatorii de modă, dar și de istorici, este cea a Domnișoarei Chanel. Cum de-a lungul vieții i-a plăcut să își înfrumuseteze trecutul și să îi dea o aură mitică, este relativ dificil să distingem ce este pură ficțiune și ce a fost experiență trăită. Totuși, merită să citiți  biografia scrisă de Edmonde Charles-Roux, Coco Chanel,traducere din limba franceză de Ileana Cantuniari, Rao, 2011. Bine documentată, cu informații provenind din diverse surse istorice, ironică și neiertătoare pe alocuri, monografia ne familiarizează cu epoca Chanel și ne determină să ne extindem lecturile.
Moda anilor '70 și, mai ales, universul sulfuros care o  înconjoară a avut  parte acum un deceniu de o radiografie pe măsură. Bine documentată, monografia Alicia-ei Drake, Beautiful People. Saint Laurent, Lagerfeld: splendeurs et misères de lamode, traduit de l'anglais par Bernard Cohen et Odile Demange, Danoël, 2008/ ed. originală în engleză, The Beautiful Fall – Lagerfeld, Saint Laurent, and Glorious Excess in 1970s Paris, Little, Brown and Company, New York, 2006, se citește precum un roman. Nu vă lăsați înșelați de aparențe, dincolo de scandalurile și execesele epocii, autoarea ne prezintă ascensiunea și gloria a doi creatori mitici și, mai ales, redă spiritul timpului. O lectură obligatorie, dacă vă pasionează moda secolului XX.
Dar moda mai înseamnă și publicitate, strategii de marketing, comerț on-line, un studiu foarte bun fiind cel elaborat de jurnalistul Mark Tungate, Fashion Brands. Branding Style from Armani to Zara, Kogan,2008. 
Revin într-o postare viitoare cu diverse resurse on-line, până atunci, delectati-vă cu documentarul produs de Arte și dedicat marilor scandaluri din lumea modei.
Lectură plăcută! 

Un comentariu:

  1. Multumim pentru aceasta interesanta bibliografie! Daca cumva se reia cursul dvs la Fundatia Calea Victoriei, intentionez sa nu il ratez. Raluca Partenie

    RăspundețiȘtergere