marți, 14 martie 2017

Lecturi parfumate I

La  începutul primăverii, vă propun  câteva lecturi înmiresmate, gândite inițial drept bibliografie pentru cursanții de la istoria parfumului, cărora le-am pus răbdarea la încercare cu postările mele întârziate. Așadar, după o lungă aventură olfactivă printe rafturile bibliotecilor, dar și în mediul virtual, iată o scurtă selecție.
Mandy Aftel, Istoria parfumului, Baroque Books and Arts, 2015. O lucrare plăcută, cu nenumărate rețete, autoarea nu stăpânește foarte bine informațiile istorice, compensează însă prin informații tehnice.  Din păcate, nu veți găsi prea ușor  ingredientele propuse de autoare, in forma naturală.  Este o introducere ludică în lumea parfumurilor pornind de la povesta unor ingrediente de bază.  Se adresează, în special, celor care doresc să se inițieze în secretele fabricării parfumurilor și mai puțin celor interesați de lumea creațiilor de nișă, de parfumuri emblematice, etc.
Cele patru anotimpuri in viziunea Guerlain
https://www.lvmh.com/news-documents/news/guerlain-unveils-exclusive-four-seasons-fragrance-collection/
Esențial rămâne studiul antropologului francez  Annick Le Guérer, Le Parfum des origines à nos jours, Odile Jacob, 2005. O găsiți la biblioteca Institulului francez și dacă doriți să aflați istoria nenumăratelor ingredient și arome rare din Antichitate până la creatorii contemporani, merită să o citiți. Autoarea reușește să surprindă transformările prin care a trecut parfumul de-a lungul istoriei, de la sacru la profan, de la terapie la seducție.
Puteți arunca o privire și pe  amplul studiu elaborat de  Brigitte Munier, Odeurs et parfums en Occident. Qui fait l’ange fait la bête, ed. du Félin, 2017. O lectură erudită, multidisciplinară, ce pornește din lumea antică pentru a ajunge la experimentele și viziunile contemporane legate de universul olfactiv.
Tot din domeniul academic vine și abordarea lui Alain Corbin, Miasmă și mireasmă. Simțul mirosului și imaginarul social în Franța secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea ed. Fides, 2013. O lectură obligatorie pentru cei fascinați de romanul lui Patrick Süskind, Parfumul. În epocă, cititorii au remarcat influența istoricului francez  asupra romancierului, mai ales la nivelul descrierilor olfactive (cele două scrieri au fost publicate la câțiva ani distanță).
Pentru cei care nu au timp/chef să își formeze un raft dedicate lecturilor parfumate, dar totuși vor să cunoască istoria parfumeriei, Béatrice Boisserie a compus un scurt ghid, Le Parfum “101 questions sur”,La Boétie, 2014. De la întrebări de genul: “Care a fost primul parfum modern?”, până la altele mult mai deranjante: “Care este adevăratul preț al parfumului?”, autoarea ne ajută să ne facem o imagine de ansamblu despre istoria parfumului,să descoperim creațiile emblematice și casele celebre,iar, în final, să ne înțelegem propriul sistem olfactiv.
Nicolas de Barry, 101 parfums à découvrir. Avec la collaboration d’Aitana Lopez de Carrion, ed. Dunod, 2014. Autorul a devenit cunoscut prin reconstituirea universului olfactiv din diverse epoci  (a studiat registrele de cheltuieli, scrisorile, jurnalele unor personalități și gusturile epocilor respective), mai multe amănunte pe www.nicolasdebarry.com.
Tot o istorie a parfumului, prin intermeiul unor creații mitice ne oferă și  Luca Turin & Tania Sanchez,  Perfumes: The A-Z Guide/ The Little Book ofPerfums. The 100 Classics, Profile Books ltd, 2011.
Povestea unor parfumuri celebre de la Jicky de la Guerlain la Angel de la Mugler, o datorăm expertului Michael Edwards, Perfume Legends: French Feminine Fragrances, Crescent House Pub, 1999. Chiar dacă cercetarea se oprește în 1998, cartea merită cumpărată și studiată. Ca să vă faceți o idee despre clasificările propuse de Edwards, referitoare la grupurile de parfumuri, aruncați o privire pe site-ul lui www.fragrancesoftheworld.com. Nu ocoliți secțiunea Q&A pentru o scurtă introducere în secretele parfumurilor.
Iar prentru cei care doresc să se familiarizeze cu valorile parfumeriei franceze, pot începe cu scrierile lui Jean-Claude Ellena (nasul din spatele unor creații mitice de la Hermes, Bulgari, etc.), Perfume.The Alchemy of Scent, New York: Arcade Publishing.
Pentru francofoni, o conferință care merită ascultată, Ellena își prezintă  cărțile scrise de el, dar și lecturile favorite, așa că aveți și bibliografia și părerile autorului. Înțelegem și cum lucrează un „nas”.

Saga familiei Guerlain este evocată de Élisabeth de Feydeau într-o amplă frescă istorico-olfactivă, Le roman des Guerlain, Flammarion, 2017. Puteți asculta și un amplu interviu dedicat lui Jacques Guerlain. Un deliciu auditiv și intelectual, cu citate din Proust…

 Ironii și adevăruri deranjante despre cât contează publicitatea, prețul și cât de puțin conținutul flaconului de parfum  găsiții în  articolul dedicate parfumului din  Lux lexicon de Alexander Marguier, Baroque Books and Arts, 2014[1].
Site-ul  meu favorit dedicate parfumurilor : http://www.auparfum.com/.  Personal o citesc cu incantare pe Jeanne Doré (un pseudonim, doamna lucreaza in lumea parfumurilor,  probabil chimist/ evaluator intr-o mare firma de esente, parfumuri, etc.  scrie din interiorul breslei, e cunoscuta pentru limba ascutita, de aceea isi si ține secreta identitatea). Interesante la acest site sunt publicațiile și librăria on-line, mai ales revista olfactivă Nez, La Revue merită o lectură - http://www.nez-larevue.fr/nez-la-revue-olfactive/
Până acum au apărut două numere, abordările sunt interesante, dar și pe înțelesul muritorilor. Pentru cei care vor să se familiarizeze cu lumea parfumurilor, cu diverse semnificații istorice, cu materii prime rare sau să descopere portretele unor creatori celebrii,  publicația pariziană le este mai mult decât utilă. Un alt aspect interesant – mici prezentări dedicate firmelor de nișă și creațiilor lor, care uneori  ne impresionează prin prețuri, dar nu și prin calitate.
Anglofonilor li se pregătește un număr în mai, integral în limba engleză.
 La final, o rețetă înmiresmată, venită tocmai din evul mediu:
Pernă parfumată așa cum aveau seniorii francezi
Ingrediente:
Foi de mentă piperată, Flori de mușețel, Flori de lavandă
Petale de trandafir puternic mirositoare, Frunze și flori de maghiran. 
Le uscăm la soare, iar apoi le punem într-un săculeț de bumbac.
Nu se doarme pe ea,  se pune amestecul  într-o față de pernă de satin (sau  mătase brodată, venită din Orient, în epoca cruciadelor ;) )  și se așează lângă celelalte perne[2].




[1] Studii  interesant in acest sens și la Mark Tungate, Fashion Brands, Kogan eds.,  2008 & Jean Castarède, Histoire du luxe en France. Des origines à nos jours, éd.Eyrolles, 2007.
[2] Catherine Donzel, Le Parfum. Les Carnets de la mode, ed. du Chêne, 2000 (cartea o găsiți la biblioteca Institutului Francez, vă oferă informații și sfaturi interesante).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu