joi, 13 martie 2014

Colecția împărătesei Eugénie și o întâlnire diplomatică memorabilă




    Acum câțiva ani, atunci când am vizitat castelul de la Fontainebleau, am descoperit cu uimire, printre nenumăratele minuni renascentiste, o pictură de secol XIX. Nimic nou o să spuneți, palatul a cunoscut nenumărate restaurări/modificări în secolul XIX, dar ce mi-a atras atenția, în acea pictură monumentală, a fost exotismul subiectului și faptul că aproape puteam să iau parte la întâlnirea a două lumi. Misterul Orientului și uimirea Europei păreau să fi prins viață în fața privitorului curios. Dar despre ce tablou este vorba? Unul puțin cunoscut- Réception des ambassadeurs du Siam (Primirea ambasadorilor Siamului), datorat unui pictor uitat și el astăzi- Jean-Léon Gérôme (1824-1904).  Tabloul, comandat de Napoleon III,  s-a dorit o imagine a strălucirii și puterii celui de-al doilea imperiu francez. Autorul a pornit de la un eveniment diplomatic care a stârnit uimire și interes la curtea imperială- primirea ambasadorilor regelui Siamului, Rama IV Mongkut, la Fontainebleau, în 27 iunie 1861.
          Pictat de-a lungul a trei ani (1861-1864), tabloul s-a dorit o frescă monumentală a relațiilor diplomatice dintre Imperiul francez și exoticul Siam. Pictorul, ajutat de fotografiile lui Nadar, a reușit să surprindă bogăția și strălucirea hainelor ambasadorilor, care au parcurs imensa sală de bal de la Fointainebleau în parte labe :), conform etichetei din regatului oriental. Departe de a fi un gest de umilință, acest ceremonial diplomatic evocă ideea de respect, iar pentru  Franța nu era o premieră.  În secolul  XVII, ambasadorii Siamului au parcurs la fel Sala Oglinzilor de la Versailles,  spre uimirea și încântarea curții lui Ludovic XIV. 
Prim planul tabloului nu este dominat doar de cortegiul diplomatic, o prezență feminină, usor uimită de ceea ce vede, ne atrage atenția.  Este vorba de împărăteasa Eugénie, reprezentată alături de Napoleon III și prințul imperial.  Eugénie, interesată de arta orientală, a inaugurat, în 1863, chiar la Fontainebleau, un muzeu dedicat Extremului Orient, ce reflecta gustul și curiozitatea epocii pentru o civilizație puțin cunoscută. Tot in prim planul tabloului, în partea dreaptă, putem admira câteva dintre darurile regelui Siamului care s-au transformat în exponate în muzeul împărătesei: umbrele etajate, o letică, evantaie, costume, o coroană de ceremonie, etc.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu