duminică, 18 ianuarie 2015

Pantofii cu toc, parfumurile de la Santa Maria Novella și fursecurile cu migdale

                      Titlul probabil că v-a dus cu gândul la capriciile unei fashioniste, dornică să probeze ultimele creații Louboutin și să deguste delicioasele fursecuri de la Ladurée. Dar nu despre extravaganțele și deliciile contemporane vă propun să vorbim; ce-ar fi să ne întoarcem în urmă cu 500 de ani și să descoperim povestea unei doamne care a impus pantofii cu toc în moda feminină europeană, și-a delectat contemporanii cu suave parfumuri de agrume și a răspândit moda celebrilor macarons în spațiul francez.

            Caterina de Medici (1519-1589), căci despre ea este vorba, a ajuns la vârsta de 14 ani, în urma unei alianțe politico-matrimoniale, la sofisticata curte a regelui Franței (s-a căsătorit cu viitorul Henric II). Privită cu ironie de nobilimea franceză, fiica zarafilor florentini” nu se încadra în standardele de frumusețe ale vremi. Gurmandă și lipsită de strălucirea și verva doamnelor de la curte, prințesa părea sortită unui destin mediocru.  Și totuși, ea a fost cea care a redefinit luxul francez, aducând la Paris câteva inovații ale artizanilor italieni.  Prin intermediul ei, două mari civilizații ale luxului, cea italiană și cea franceză, s-au întâlnit și au creat o adevărată simbioză a extravaganțelor nebănuite. Pentru tânăra mireasă, călugării-farmaciști de la Santa Maria Novella au creat un parfum pe bază de citrice. Aromele florentine, ușoare și răcoritore, au însoțit-o pe Caterina de-a lungul vieții. Ele au început să se răspândească la marile curți europene, iar un călător cu stare nu uita să aducă de la Florența câteva sticluțe cu apă de trandafiri și parfumuri din flori de portocal (farmacia s-a deschis marelui public în 1612).  În vremea Caterinei, se răspândește moda mănușilor si a evantaielor parfumate, a săculeților cu arome exotice, ce se prindeau cu grijă între faldurile fustelor. Italia Renașterii, aflată într-o adevărată efervescență culturală, dar și comercială grație Veneției și Genovei, revoluționează piața produselor de lux. Dacă până atunci doamnele din elita europeană se mulțumeau cu pantofi plați, cu vârf ascuțit sau rotund, similari cu cei masculini, prințesa florentină avea să introducă moda pantofilor cu toc.  Inovația viitoarei regine a Franței nu este lipsită de importanță, separarea accesoriilor masculine de cele feminine a impulsionat dezvoltarea modei și personalizarea ei în funcție de anumit standarde estetice.


            Mare amatoare de delicatese gastronomice, Caterina a adus anghinarea în bucătăria franceză, iar bucătarii din suita ei au încântat curtea cu fursecurile din migdale (strămoșii faimoșilor macarons). Pentru ea și pentru celelalte cochete de la curte, Nostradamus avea să elaboreze o carte cu tot felul de poțiuni cosmetice, dar și rețete de dulceață. Și tot regina florentină este cea care a răspândit la curte gustul pentru tutun, utilizat frecvent în tratarea migrenelor. O rafinată organizatoare de petreceri, Caterina și-a mai dovedit inteligența și abilitatea politică prin două invenții personale. În timpul războaielor religioase, a organizat un tur culinar al Franței (primul de acest gen) menit să facă cunoscute delicii culinare de la curte în toate colțurile regatului. Conștientă de importanța seducției feminine  în complicatele afaceri de la curte, regina s-a înconjurat de un escadron de tinere șarmante și elegante, un adevărat etalon pentru moda epocii, ele fiind însărcinate cu misiuni de spionaj și seducție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu