duminică, 11 octombrie 2015

Povestea rochiei de mireasă

Recent, am asistat la o discuție amuzantă legată de culoarea, stilul și lungimea rochiei de mireasă, fapt care m-a determinat să vă ofer o scurtă incursiune istorică. Tradiția rochiei albe s-a impus târziu în istoria europeană. Miresele din Grecia și Roma Antică își acopereau fața cu un văl roșu, așa căsnicia începea sub auspicii fericite. În Evul Mediu și Renaștere, preferate erau rochiile în culori vii, nu era un model anume, ci mai degrabă o rochie de sărbătoare cu nenumarate aplicatii,
Cele trei imagini reprezintă o ținută din 1929, creație a Madeleinei Vionnet, aflată acum în colecția Metropolitan Museum of Art, New York. 
dacă vorbim de o mireasă din elita socială. Tânăra își împodobea ținuta cu panglici și bijuterii, colierele și centurile erau agreate de mirese, dar și de familie care dorea să își exprime puterea și prestigiul prin intermediul podoabelor tinerei. Vălul alb și coronița din lămâiță sunt rar amintite. Mireasa își pieptăna părul după moda epocii, purta o bonetă brodată și alte podoabe care îi putea evidenția farmecul și statutul social. În preajma Revoluției franceze, domnul avea o vestă asortată cu rochia alesei,culorile deschise, luminoase fiind preferate.



Albul devine cu adevărat culoarea mireselor în secolul al XIX-lea, atunci se impune în mediile urbane, din ce în ce mai prospere, imagine tinerei mirese cu văl, flori de lămâiță și rochie albă, simbolul purității și inocenței. Tot atunci, domnii au renunțat definitiv la ținutele bogat împodobite cu panglici, broderii și bijuterii, masculinul adoptând ținutele sobre (costumul de culoare închisă). La nivel vestimentar se facea distincție clară între ținuta unei tinere care se căsătorea prima dată și cea a unei văduve sau a unei femei divorțate. Ultimele era obligate să adopte o rochie mult mai modestă, într-o culoare sobră, fără văl și lămâiță, iar ceremonia avea loc într-un cadru restrâns. 
La final, vă propun să vă delectați cu o scurtă istorie a rochiei de mireasă în secolul al XX-lea realizată de site-ul mode.com      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu