joi, 17 decembrie 2015

Cronici efemere 2

În decembrie, toți suntem cuprinși, măcar pentru câteva zile, de agitația tipică sărbătorilor. Căutăm, cumpărăm, ne enervăm, ne bucurăm, împachetăm, învățăm cu viteza fulgerului să facem tot felul de podoabe pentru brad sau casă (nu toate ne ies), iar în final, obosim. Pentru acele momente când vrem doar să ne bucurăm de zilele vacanță, vă propun câteva cărți și un parfum de Căciun, home made, de inspirație renascentistă.
1. Anul acesta, editura Polirom a lansat la Gaudeamus, în colecția Hexagon.Istorie, două scrieri erudite, amuzante și sulfuroase. O istorie erotică a curții de la Versailles de Michel Vergé-Franceschi și Anna Moretti și Vieți sacandaloase. Curtezane, concubine și amante celebre de Ian Graham.
Ambele lucrări pornesc de la o premisă comună, istoria poate fi, și chiar a fost, o poveste populată de personaje în carne și oase, cu pasiuni și plăceri scandaloase. Dincolo de datele aride din diverse cronologii și tratate academice, sunt aventurile unor regi, regine, curteni și alți muritori, care s-au lăsat purtați de plăcerile mundane. Palatul de la Versailles nu a fost doar o nouă viziune despre puterea regală, ci și scena pasiunilor interzise, curtezanele și regalii lor adoratori au scris istoria in saloane și iatacurile cochete, favoritele au impus gusturi în domeniul modei și arhitecturii.  Memoria lor hulită sau uitată este reînviată de cei doi istorici cu ajutorul documentelor, memoriilor și tratatelor istorice. Autorii reușesc să ne ofere o istorie savuroasă, cu aer de roman, mizând în egală măsură pe sursele istorice, dar și pe talentul literar.
Celălalt tom, Viețile scandaloase, nu se oprește doar asupra fenomenului francez, Ian Graham scrie istoria viații unor doamne, care au exercitat puterea grație farmecelor lor. Într-un stil alert și amuzant, autorul le evocă pe cocotele Belle Epoque (La Belle Otero & co.),dar și pe șarmanele doamne din Antichitate, Renaștere sau din Europa modernă. În final, lectura ne oferă imaginea de ansamblu asupra unui anumit tip de putere și seducție. Pentru cei care au adorat povestea Veronicăi Franco, curtezana venețiană devenită ultra cunoscută datorită unei adaptări cinematografice, această carte le oferă continuarea poveștii și contextul istoric.


2. De câte ori am trecut prin cochetul magazin de la parterului muzeului de Arte Decorative de la Paris, mi-au căzut ochii pe cele două cărți ale lui Bertrand Meyer-Stabley - 12 creatoare care au schimbat istoria și 12 creatori care au schimbat istoria.


Dar alte albume, reviste, agende și dvd m-au determinat să le abandonez, plecând mereu cu speranța că într-un an își vor gasi locul în bagaje. Acum, lucrurile s-au rezolvat, editura Baroque Books and Arts le-a publicat în colecția Savoir Vivre, în condiții grafice  minunate, în două traduceri de calitate. Cochete, pline de panaș, cele două volume evocă lumea haute-couture la propriu și la figurat. Saga celor  12 creatoare și creatori se împletește cu istoria și spiritul epocilor traversate de ei. De la Rose Bertin la John Galliano, trecând prin epoca Chanel, Dior, Balenciaga sau Saint-Laurent, autorul reușește să surprindă viața personală și profesională a unor creatori geniali, dar și extravaganțele din lumea strălucitoare a modei. Sunt, după gustul meu, două cărți esențiale, pentru cei interesați de istoria modei. Fiecare creator beneficiază, la final,  de o bibliografie, cititorul putând să își ducă mai departe cerecetările. În pauza de lectură, vă recomand să umăriți ultimul film dedicat de casa Chanel Domnișoarei.3. În cazul în care v-ați plictisit de aromele artificiale de scorțișoară, cuișoare, etc și vă plac agrumele, este cazul să încercați un parfum de cameră inspirat de curțile renascentiste. La sfârșitul evului mediu,  pomme d'ambre desemna un mecanism ingenios, în formă de măr/portocală.

Lucrat din aur sau argint filigranat, plin de diverse pietre, el se desfăcea precum feliile unei portocale, în fiecare felie găsindu-se o pastă parfumată, obținută din amestecul rășinilor plăcut mirositoare cu mosc, ambră, cuișoare, petale de flori, uleiuri parfumate. De cele mai multe ori, recipientul era purtat în jurul taliei, posesorul/posesoarea se ungea cu parfumul solid pe mâini, îi respira esențele minunate și astfel credea că se ferește de ciumă. Ce a mai rămas, astăzi, din această practică? Niște decorațiuni de Crăciun delicioase. O portocală, mandarină, lămâie, sau  un alt fruct din familia citricelor este acoperit de cuișoare. Cuișoarele pătrund relativ ușor în coaja fuctelor, dacă aveți probleme, rădeți-o puțin. Chiar dacă trebuie să goliți raftul de la raionul de mirodenii, vă recomand să acoperiți în întregime fructul cu cuișoare, pentru a evita mucegaiul; dacă apare, ștergeți cu alcool alb. După ce coaja este acoperită în întregime, începe procesul de uscare. În final, zeama fructelor se evaporă, răspândind o aromă exotică. Puteți să îl țineți în zona ferestrelor sau caloriferelor, decorat cu anason stelat, pentru a reface drumul mirodeniilor medievale.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu