miercuri, 25 ianuarie 2017

Civilizația europeană prin 50 de capodopere. O bibliografie.

   La sfârșitul anului trecut, un atelier desfășurat la Fundația Calea Victoriei și dedicat civilizației europene m-a determinat să îmi pun ordine în bibliotecă și să aleg, dintre nenumăratele fișe de lectură și volume, câteva titluri care m-au ajutat să îmi eleborez cursul. Alegere dificilă și subiectivă, într-o oarecare măsură, căci  toți avem autorii noștri preferați și  domenii de interes ce îi pot lăsa pe ceilalți indiferenți.   După  o lună de scotocit printre albumele  preferate, iată câteva titluri care sper să vă ofere o lectură plăcută și o introducere erudită în istoria civilizației europene. Dat fiind faptul că atelierul a plecat de la 50 de opere de artă, am decis să păstrez componenta vizuală și la nivelul bibliografiei. 
E. H. Gombrich, Istoria artei, ed. a  II-a, ed. Art, 2016.  Lectura obligatorie pentru cine vrea să se inițieze în istoria artei și a civilizației europene. O carte mitică, ce a reușit să fie timp de mai bine de o jumătate de secol o lectură plăcută și captivantă[1].

O imagine din muzeul preferat, Luvru, galeria de artă franceză. Filmul cred ca l-ati recumoscut :)
 
Rose-Marie & Rainer Hagen, What Paintings Say. 100 Masterpieces in Detail, Taschen, colectia Bibliotheca Universalis, 2010. Un album bine realizat, ne oferă o privire de ansamblu asupra istoriei europene și nu numai. Cele 100 de opere de artă acoperă o arie largă, din Antichitatea orientală până la arta modernă. Fiindcă a devenit foarte repede un best-seller, editura l-a editat și într-un volum de dimensiuni reduse și mult mai ușor de utilizat. Alegerea ideală pentru pasionații de artă, dar și de istorie, unele dintre operele de artă beneficiază de o documentare amănunțită, altele doar de o privire de ansamblu. Pistele de lectură sunt variate, interpretările interesante, însoțite de neumărate încadrări în contextul epocii, iar detaliile fac deliciul privitorilor. Un motiv in plus sa vizitam site-ul editurii Taschen si sa ne oferim câteva delicii vizuale și intelectuale ;)
Jacques Le Goff, Un Moyen Âge en images, Hazan, 2007. Pentru amatorii de artă medievală, dar nu numai,o carte aflată la mijlocul drumului dintre un album de artă și un studiu istoric. Imaginile selectate au făcut parte din colecția de cartoline strânsă de medievistul francez de-a lungul carierei sale.  O introducere plină de farmec în civilizația europeană și o idée: dacă ne-am forma și noi propria noastră colecție de cartoline, atunci când vizităm un muzeu sau o expoziție?


Colectia personala de cartoline.

Albumul se găsește la Biblioteca Institutului francez din București, o bibliotecă cu o selecțe interesantă dedicată istoriei artei(albume de la marile muzee pariziene și materiale în format digital). Eu zic că merită să vă pierdeți câteva zile pe Dacia 77, într-o bibliotecă prietenoasă.

Pentru cei care își doresc monografiie documentate, dar și ușor de abordat, colecția de la Phaidon, Art & Ideas le este dedicată. Visez la toată colecția pentru simplul fapt că îmi oferă o lectura concisă și erudită.



   Julian Bell, Oglinda lumii. O nouă istorie a artei,  ed. Vellant, 2007. O istorie a artei elaborată altfel; mie mi-a plăcut abordarea fiindcă abandonează stilul cronologic și segmentat în fucție de diverse zone geografice. Privirea  curioasă sare de la o reprezentare din Bizanțul timpuriu la una din India acelei epoci. Pentru mulți poate părea o abordare din avion, care ne face să pierdem șirul lecturii. Totuși, ne determină să privim cu mai multă atenție diverse influențe din cultura și istorie Europei și, mai ales, să zăbovim asupra unor zone și culturi mai puțin cunoscute de cititorul european.
    Pentru iubitorii de artă modernă dar și pentru toți cei plictisiți de studiile de specialitate, Will Gompertz a gândit o Istorie a artei moderne într-un stil accesibil și amuzant. A fost publicata la Polirom în colecția de artă.

    Printre autorii mei preferați, Daniel Arasse ocupă un loc privilegiat. Autorul unor studii dedicate picturilor celebre, dar și istoriei moderne, autorul francez a oferit publicului dornic de lecturi erudite, dar nu neapărat specialist în domeniul artelor și istoriei, câteva lecturi minunate. Savuroasa Nu vedeți nimic. Descrieri, tradusă în română și publicată la editura Art, ne propune nu doar o abordare inedită, ci ne obligă să privim dincolo de diverse tablouri și să ințelegem epoca în care au fost pictate. Dacă Nu vedeți nimic v-a convins, puteți continua cu un volum de articole ale autorului, publicate în colecția Folio essais de la Gallimard – Histoires de peintures,  2006. Le aveți  și în varianta podcast.

Tot o introducere în lumea tablourilor și a muzeelor este și albumul lui Francoise Barbe-Gall. Comment regarder un tableau, ed. Du Chȇne, 2009. O lucrare care deschide apetitul cititorului spre noi studii și îl trimite în muzeu să vadă operele de artă. O găsiți la Biblioteca Institutului Francez.
Pentru amatorii de artă modernă, dar și pentru cei plictisiți/enervați de studiile de specialitate, o lectură amuzantă găsiți la Will Gompertz, O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să știi despre ultimii 150, Polirom, 2014. Cu un stil accesibil, Gompertz reușește să explice diverse curente artistice într-un stil lipsit de emfază precum un ghid într-un muzeu. 

În categoria reperelor iconografice sunt de consultat și albumele de la editura franceză Hazan.  Câteva titluri: Symboles du pouvoir, Amour et Érotism, etc.

    Pentru cei care vor să treacă dincolo de imaginea de ansamblu și să descopere oamenii și evenimentele diverselor epoci, pot începe cu  volumele publicate la Polirom, în colecția Plural, și dedicate Omului medieval, bizantin, Renașterii, Luminilor, Romantic, etc.  Reunind unii dintre cei mai buni specialiști ai momentului,  volumele grupează  portrete dedicate  diverselor categorii sociale, politice, culturale sau religioase  (principele, călugărul, artistul, femeia, etc.).

Tot editurii Polirom îi datorăm publicarea în limba română a colecției Construcția Europei.  Gândită ca o introducere în istoria conceptului de Europa, colecția grupează  studii prestigioase : Jacques Le Goff, Evul Mediu și construcția Europei; Peter Burke, Renașterea. Centre și Periferii, Franco Cardini, Europa și Islamul. Istoria unei neînțelegeri, Aaron J. Gurjewitsch, Individul în Evul mediu european, etc.

Tot de la Polirom, merită citită ampla frescă culturală și politică dedicată de Carl E. Schorske Vienei- Viena fin-de-siècle. Politică și cultură, tradusă și publicată în limba română în 1998. Klimt, Freud, Kokoscha, Mahler și Secesiunea vieneză într-un studiu ce abordează aspectele culturale, dar și pe cele ce țin de politică și mentalități.

Dintre seriile de autor de la Humanitas pe care am reușit să le studiez și savurez, de-a lungul timpului, este și cea dedicată istoricului de artă Victor Ieronim Stoichiță. Lecturi erudite, interpretări ce țin de istoria artei, dar și de cea a mentalităților, piste de studiu inedite, o serie de autor ce merită citită cu răbdare și care ne deschide noi piste de cercetare sau de lectură. Precum la Arasse, o lectură te duce spre celelalte volume. Eu zic să începeți cu volumul de studii, Cum se savurează un tablou și alte studii de istoria artei, Humanitas, 2015.

Pentru cei care preferă sursele on-line și vor să își îmbogățească colecția de albume nu este de ratat catalogul Met.

Drept introducere, puteți începe cu Heilbrunn Timeline of Art History și  continua cu cataloagele de la diverse expoziții.



[1] Pentru cei care vor să prelungească plăcerea lecturii și să descopere epoca în care a trăit și s-a format istoricul austriac, merită să citească dialogul erudit și plin de portrete memorabile (Kokoschka, Panofsky, Popper) –Ernst Gombrich, Didier Eribon,  Ce que l’image nous dit. Entretiens sur l’art et la science, ed. Arléa, 2010.

2 comentarii:

  1. Mulțumesc frumos pentru postarea bibliografiei! Provocarea a fost lansată pentru a pune bazele unei cunoașteri documentate în domeniu. Recomand și filmul Cezanne et moi, lansat în anul 2016, referitor la relația de prietenie dintre Cezanne și Zola. Interesant. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pentru comentariu si recomandare, lectura placută!

    RăspundețiȘtergere