De-a lungul
timpului, ritualul mesei a fost învestit cu nenumărate semnificații. Adunați în
jurul unor preparate mai mult sau mai puțin sofisticate, oamenii împărțeau nu
doar plăceri gustative, dar și nevoia de comunicare și de reprezentare socială.
Marile banchete de la sfârșitul evului mediu puneau în scenă ritualul puterii
senioriale și regale. Vesela de argint era expusă pe polițe elegante(precum rafturile suspendate din bucătariile
contemporane), iar înaltele personaje erau așezate la masă în funcție de
importanța lor socială. Farfuriile de porțelan sau ceramică nu își făcuseră
încă apariția, erau utilizate platourile de argint și talerele de lemn, iar o
turtă de pâine înlocuia farfuria. La sfârșitul meselor princiare, turtele de
pâine îmbibate cu sucul cărnurilor servite erau împărțite săracilor. Dar lumea
din castele sfârșitului de secol XIII nu dădea mereu dovadă de rafinament la masă,
astfel sunt redactate o serie de tratate de bune maniere, fiind reluată o
tradiție întâlnită în Antichitate.
Iată ce le sfătuia Jean de Meung pe doamne
în Romanul trandafirului ”doamna să bea cu grijă, cu
înghițituri mici, să nu își îndese mâncarea în gură sau să ia o bucată înainte
să termine ce are în farfurie.Să își șteargă gura de grăsime, să bea delicat din potir, să nu
producă sunete neplăcute,când bea și să evite beția.”. Faimoasele Courtesy Books din
spațiul britanic se adresau depotrivă doamnelor și domnilor și le recomandau să
nu se vorbească prea tare, să nu se ia cea mai bună bucată de pe talerul comun.
Se interzicea plescăitul, băutul cu gura plină, curățarea dinților în public.
Fața de masă nu trebuia folosită pentru ștergerea gurii, se recomanda evitarea
zgomotelor fiziologice supărătoare.
Tot în această epocă își face
apariția o interdicție care avea să se bucure de o viață lungă, o doamnă
trebuie să dea dovadă de chibzuință la masă, să mănânce puțin în public și să
nu arate o poftă nemăsurată. În minaturile medievale, doamnele, mai ales dacă
erau în ziua nunții, aveau o expresie hieratică, retractilă. Aceste gesturi
erau determinate de o zicală medievală ”carnea cere carne”, apetitul alimentar nemăsurat fiind asociat cu cel amoros. Uneori, îndrăgostiții sunt surprinși în scene
tandre, la masă, când se desfătau cu vinuri și bucate alese și se îmbrățișau.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu